Bold
Be bold, be italic, never regular
Studievereniging Bold | 2016
Huisstijl | logo | animatie

De uitdaging.

Ontwerp een nieuwe visuele identiteit die aansluit op de reorganisatie van de studievereniging.

Het team.

Arwen Beernink
Grafische vormgeving & Animatie
Aron Welboren
Illustratie & Grafische vormgeving

Client.

Studievereniging Bold

Exploratie

Voorwoord.

Bold is de studievereniging van de opleiding Communicatie & Multimedia Design, Breda. Begin 2016 kwam het nieuwe bestuur met een reorganisatie. Om dit duidelijk naar buiten te communiceren zijn Aron Welboren en ikzelf gevraagd om een nieuwe visuele identiteit te ontwerpen. In de voorbeelden van de toepassing van de visuele identiteit zijn ook illustraties te zien gemaakt door een later bestuurslid Hanna Neve.

“Een studievereniging is het visite kaartje van een studie. Iets waar je als student trots op mag zijn. Een passende visuele identiteit is daarom van essentieel belang.”
– Het bestuur 2016
Inzicht in de doelgroep.

Naast de wensen van het bestuur van de studievereniging is het belangrijk om ook rekening te houden voor wie je de visuele identiteit nou echt maakt. Namelijk de studenten van Communicatie & Multimedia Design, Breda. Daarom zijn er naast brainstormsessies met het bestuur ook interviews gehouden met de studenten over hun kijk op de studievereniging.
Ontwerpcriteria.

Aan de hand van brainstorms met het bestuur en interviews met studenten van de studie zijn er ontwerp-criteria opgesteld. Deze zijn:
 
  • Flexibel: de visuele stijl is makkelijk toe te passen door de verschillende beeldmakers (foto, grafisch en illustratie).
  • Herkenbaar: het logo is snel te herkennen op zowel groot als klein formaat.
  • Bold: het woord ‘Bold’ moet duidelijk terug te zien zijn in de visuele identiteit.
  • Print & Web: het werkt zowel voor web als voor print.

Creatie

Logo.

Het ontwerp begon met het vinden van de juiste beeldtaal en dit door te voeren in een passend logo. Het logo bestaat uit een logotype en een icoon. Het icoon is opgebouwd uit de minimalistische vormen van het logotype waardoor het makkelijk is te herkennen op verschillende grote. Dit zie je duidelijk terug in de logo-animatie. Deze ‘bouwstenen’ bestaan uit dik-gedrukte énen en nullen. Dit refereert naar de technologie-kant van de opleiding en letterlijk wat bold betekent in de typegrafie wat weer een reverentie is naar de ontwerp-kant van de opleiding.
Moodboard
Definitief beeldmerk
Huisstijl.

Een huisstijl handleiding zorgt voor een consistente doorvoering van de visuele identiteit van een product of merk. Deze bestaat uit verschillende elementen zoals: kleur gebruik, logo, typografie, iconografie en beeld. Een belangrijke eigenschap van de huisstijl is dat het niet vast zit aan een bepaald thema of kleuren pallet. Inplaats daarvan zijn er twee accent kleuren die voor elk evenement aangepast kunnen worden. Hierdoor krijgt elk evenement zijn eigen persoonlijke kleuren thema. Daarnaast bied het meer artistieke vrijheid voor het steeds wisselende bestuur. De ‘lijst’ rondom de banners en posters zorgt voor een consistente visuele stijl.
Beeldassociatie evenementen

Resultaat

Het canvas.

Omdat het bestuur elk jaar wisselt van leden is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de artistieke vrijheid bij het maken van posters, banieren en visuele identiteit op social media voor bijvoorbeeld het promoten van evenementen. Het canvas geeft hier een oplossing voor. Door de consistentie van de lijst en de plaatsing van de logo’s is de beeldmaker verder volledig vrij in zijn/haar vormgeving binnen het canvas. (Illustraties door Aron Welboren en Hanna Neve, Fotografie door Jorie Slagmolen en Brian van Es)
Eindeloze kleuren thema’s.

Een belangrijke eigenschap van het logo ontwerp en de gehele huisstijl is dat het niet vast zit aan een bepaald thema of kleuren pallet. Elk evenement heeft hierdoor zijn eigen persoonlijke kleuren thema. Daarnaast bied het meer artistieke vrijheid voor het steeds wisselende bestuur.
© 2020, Arwen Beernink
Designed & built by Arwen Beernink
Disclaimer
Hulp nodig met een design project?
Stuur gerust een bericht via informail@arwenbeernink.nl